söndag 21 oktober 2007

Vardagsfisk

Vi tycker mer och mer om bulgur. Det är inte lika mannagrynsmesigt som couscous och har mer tuggmotstånd än quinoa som bara halkar runt mellan tänderna. Tricket verkar vara att blanda i lite fett, då kommer smaken fram. Snabbvärmd gårdagsbulgur är faktiskt också gott.

Samma med Coops ekologiska fullkornsris Green net från Thailand. Det har en helt annan smak än vanligt blekkladdigt jasminris. Dessutom samvetsvänligt eftersom det odlas av ett Fair trade-kooperativ.

Här kommer en bra vardagsfisk med bulgur. Ursprunget är från Allt om Mat, med lite förbättringar:

Russinfisk med spenatbulgur
Vit fisk, fyrkantig går bra
2 finhackade schalottenlökar
1 chili, finhackad
1 citron
1/2 dl russin, gärna gula
2-3 tärnade tomater
salt&peppar
persilja
Smör
Bulgur
1 påse färsk spenat

Dela ev fisken i bitar, lägg den i en ugnsform och pressa över saften från halva citronen. Strö över chili, hackad lök, tomathack och russin. Klicka ut smöret, salta och peppra ordentligt. Kör i ugnen 225 grader tills fisken är färdig. Tillaga bulgur enligt anvisningarna på förpackningen, blanda ner spenat och smör, salta. Servera med citronklyftor.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Äntligen fisk! Den ska jag testa, men får nog minska chilin om det ska gå hem?

Håller helt med om bulgur - vi äter det ofta. Couscous har aldrig fått okej "torrt och smuligt". Ris gillar egentligen inte jag, men man måste ju ibland...som igår då jag gjorde fläskfilé i lergryta. Lergrytan är en vän - allt i ett och 2h i ugnen - klart!

Unknown sa...

Bulgur är bra. Bulgur är gott. Cous Cous är.....mjöligt. Och vad ör egentligen cous cous fullkorn?

Eva sa...

Jag har försökt leta vad fullkorns couscous eg. är, men det är svårt att hitta. Couscous är förkokta gryn från durumvetets kärna, bulgur ungefär samma (durumvete som förkokats, torkats och krossats), men innehåller mer fiber. Jag har sett fullkornsbulgur också, men frågan är vad det betyder - antagligen att en större del av vetekärnans skal är med.

Ulrika sa...

Köpte hem grövre bulgur i veckan, men är litet besviken. Blev litet strösselkänsla över det när varje korn känns. Gillar de små bulgur bättre.