onsdag 24 oktober 2007

Hemkörd pizza

Igår kväll åt vi riktigt god pizza, på Ciao Ciao, italian style: vedugnsbakad, toppad med salsiccia, grillad paprika, mozzarella, rucola och färsk basilika. Ett pinnhål bättre än Toscana och en påminnelse om att pizza kan vara nästan lyx.

Hemma har jag pizzaförbud, mina duger inte, det ska vara TA:s för han gör mycket tunnare botten. Och lägger inte så konstiga saker ovanpå (sardeller och getost). Pappapizzorna är berömda i hela grabbkretsen, det är länge sen jag gav upp.

Däremot brukar jag få rycka in på sommaren när vi kör minipizzor på grillen utomhus, då måste man nämligen vara två – en bagare och en grillare. Och ni förstår vem som sköter grillen.

Hemma hos Yngve, min pizzakompis igår, är det också pappan som står för pizzan – men han har hittills alltid kört Kungsörnens mix. Slut med det, här kommer receptet som jag lovade!

Pizzadeg till 1 plåt
25 g jäst
2½ dl ljummet vatten
3 msk olivolja
Salt
6-7 dl mjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja, salt och sist mjölet. Jäs i ca 30 min. Kavla ut på bakbord eller direkt på plåten, det är smart att täcka den med bakplåtspapper, då bränner inget fast.
På med tomatröra och pålägg (sardeller och getost). Kör i ugnen på 250 grader.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Dina minipizzor är ju bara bäst! Alla mina barn pratar om dem med något längtansfullt i rösten.

Kan tipsa er om Kistas bästa pizza: italienaren i hörnet på food court. Den är värd en omväg, om inte annat så för oreganobrödet som man - alltid - lägger 15 spänn extra på....

Unknown sa...

Sardeller är alltid bra. Jag minns de med ansjovis. Släng dit lite kapris också. Sardellerna gör mig så där härligt sugen på lite öl. (Saltpolisen göre sig icke besvär).

Jag börjar bli mer och mer kluven till ost på pizza. "Vanlig" riven hårdost är helt ointressant. Mozzarella ger också egentligen lite av hushållsostkänsla.... Buffelmozarella få man bara inte "slösa" på pizza.

Getost är alltid bra. Lite av stark vällagrad hårdost med smak är ok. Allt med gruyere eller västerbotten är ett plus, men, det är de andra påläggen jag vill åt.

gördis talk sa...

Lennart o jag löser pizzaproblemet numer sedan "ungarna" lämnat boet så,
att vi promenerar ner till Teos pizzeria där ger vi order om vad vi vill ha på, numera tar vi sardell-burken med, eftersom han slutat med de inköpen för "svenskarna tycker inte om det", osten bestämmer vi från gång till gång o färska tomater ska de va, bottnarna tunna o frasiga är han specialist på. Slutresultat perfekt
med en starköl till.

Olof sa...

Jag hoppas att Ni hört veckans nykomling på Radio Norrbotten, P4. Kan höras i efterhand genom att ex.vis gå in på 25/10 ca 12.50. Det är en riktig matlåt det!