måndag 3 december 2007

Saffransstart

Nu är det december, äntligen. Glitter och ljus, stjärnor och slingor i träden.
Änglarna sjunger och TA svär.
Han gillar inte girlanger lika mycket som jag, eftersom de alltid är trasiga. Men han offrar sig och klättrar i träden, osande.

Första advent är glögg och saffran, hos oss också. I år blev det saffransskorpor, tyvärr två sorters.
Jag hittade inte det rätta receptet och gjorde först skorpor på jästdeg. Sen hittade jag det riktiga biscottireceptet och fick göra om. Så nu har vi julskorpor in till påska.

Saffransbiscotti
2 ägg
1 1/2 paket saffran
100 g mandel
100 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hacka mandeln, men inte för mycket, det är gott med stora bitar. Rör smör och socker poröst. Vispa ihop saffran och ägg, blanda med smörsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och mandel, rör sedan i äggsmeten.
Rulla till tre längder. Grädda i 200 graders ugn i ca 15 min. Låt längderna svalna lite, skär dem sedan på snedden i 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen, 75 grader i minst två timmar.

Inslagna i cellofan är de julgula skorporna perfekta adventspresenter.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Vi gjorde nåt lika juligt: Spontanfixade ett sillbord igår kväll! Det var så himla mysigt. Och gott! Med cheddar.

Gjorde en grej som var nästn perfekt men behöver förbättras, så dagens fråga är: Vad saknas? Chili?

Små bitar lantbröd stekta i olja o vitlök (à la bruchetta) + tomat, avokado, sardiner i ett hack med svartpeppar. Nästan perfekt. Idéer?

lunkan sa...

Hej! Låter mumsigt med Ulrikas "guck".
Tror att citron (ev chili för hettan) kan stärka upp avokadon.
Har ett annat recept, där man smälter sardeller, smör och vitlök ha detta ljummet och dippa grönsaker, råa, i. Gott!
Tur att det är jul, saffranbiscotti lät gott.

Eva sa...

Jag tror också på citron, eller nån örtkrydda. Det låter gott!

Ulrika sa...

Tack för tipsen! Blir citrontest nästa gång.