torsdag 11 oktober 2007

TV-smak och äppelpaj

Min bästa TV-smak just nu är Studio 60 på onsdagkvällar i SVT, en stilstudie att bara njuta av.
Vita huset igen, säger mina kompisar, men jag håller inte med. Här biter sarkasmerna vassare, Hollywood är inte Washington och presidenten has left the building. I en TV-serie om en TV-serie går det att vara politisk, utan omskrivningar, nästan över gränsen.
Måltavlan är den kristna högern − mest − och hela den cyniska underhållningsbranschen. De stora TV-bolagen som sålt sin själ för så länge sen att ingen längre minns hur den såg ut.

På den goda sidan finns två riddare utan illusioner, som vet hur alla slipstenar dras men fortfarande har lite värdighet kvar. Två mästare, Matthew Perry och Bradley Whitford, som biter av sina repliker snabba som ödlor, nollställda. Hjärtan av guld och dialog vass som nålstick. Någonstans, under all professionell trötthet, spelar de fram en så stark kärlek till showen, artisterna, de hopplösa producenterna och de missförstådda manusförfattarna att jag ryser. Världen kanske inte går att förändra, men det är i alla fall värt ett försök till.

Äppelpaj med choklad
4-5 svenska äpplen
1 msk råsocker
Rivet skal från ½ citron
Hackad mörk choklad
Pistagenötter
125 gr smör eller margarin
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
1 dl socker

Smörj en pajform, skala och skiva ned äpplena så att de täcker botten. Strö över råsocker, hackad choklad, nötter och citronskal. Rör ihop mjöl, havregryn, socker och smör till en smuldeg − den ska inte vara för slät – och klicka ut över äpplena.
Grädda i 200 grader i 20-25 min.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Dessutom har inte Vita Husets karaktärer långa diskussioner om sitt förhållade till Strindberg. Jag har fastnat i Heroes-träsket, men är lite knäckt nu efter att ha missat båda veckans avsnitt..

Ulrika sa...

Har missat den - ser visst inte TV alls numera, men satsar på onsdag! Äppelpaj är ju en jättebra idé! Kanske kan bli redan ikväll?

Ulrika sa...

Pajen var helfrän! Tack för tipset. Väldigt oväntad smak. Kräver nästan en avec..?