onsdag 10 oktober 2007

Utförsbacken

Igår råkade vi ut för det där typiska: en hyllad krog som inte klarar trycket av att bli populär. Vi skulle testa Kharazmi, en persisk restaurang i Vasastan i Stockholm, som nominerades till DN:s gulddrake i våras.

Mysig lokal och jättespännande matsedel. Kanske inte så budget som vi trodde, men ok, är det bara gott så.
Det var det inte. Fesenjoon, som skulle vara kycklingfilé i söt, sur granatäppelpuré och valnötssås visade sig vara genomtorra kycklingbitar och ris dränkt i kall brun sås. Persisk saffransglass med pistagenötter var vanlig GB-vanilj, blandat med saffran.

Vi lyckades för första gången skicka ut både vinet (korkskadat) och maten (iskall). Ett enda plus till den gulliga servitrisen som fortsatte att vara lika glad, trots våra sura miner.
Trist när seger är början på utförsbacken.

Jag har lovat Andreas ett recept på oxfilé med tillbehör, kommer här. Vi var nästan 20 som fixade trettondagsaftonsmiddag förra året med utgångspunkt från det här receptet:

Oxfilé med sallad Tartare (6 pers)
700-800 g oxfilé
1 burk lätt crème fraiche
1 msk fransk senap
Tabasco
4-5 msk kallt vatten
Salt&peppar
Romansallad
Rucolasallad
1-2 schalottenlökar, hackade
8 cornichons, hackade
3-4 msk kapris
Valnötter

Bryn oxfilén. Salta och peppra, sätt in i ugnen och stek till önskad temperatur, ca 20 min.
Gör salladen under tiden: rör ihop crème fraiche, senap, tabasco, vatten, salt och peppar. Bryt salladsbladen í en stor skål. Blanda lök, gurka och kapris i skålen. Häll dressingen över och vänd runt.
Skär köttet i skivor, servera med salladen och god potatis.

2 kommentarer:

Ulrika sa...

Eva, du gjorde ju en jättegod oxfilé då jag fyllde år - dubbelmarinerad, serverad kall med ruccola på. Jag vet att du inte gjorde som det stod i receptet jag hade, men du kanske kommer ihåg? Sen stekte vi potatishalvor i ugn och gjorde en god varm tomatsås med vitlök till. Det var väldigt uppskattat!

Eva sa...

Oj då, det minns jag inte. Vad var skillnaden på de två marinaderna?