tisdag 9 oktober 2007

Gott utan ugn

Andreas efterlyser efterrätter som man fixar utan ugn: här är en vuxen cool och en mer sötgod:

Apelsinfiléer i Campari
Skala en apelsin och skär ut filéer av apelsinklyftorna, dvs skär bort det vita under skalet och skär ut köttet mellan de vita hinnorna. Tips: håll den skalade apelsinen i vänster hand och skär ut klyftorna med den högra - inte så svårt!
Lägg apelsinklyftorna i vackra glas, typ martini- eller efterrättsglas. Häll på ca 1 msk Campari och ca 1 tsk honung (smaka så att du får rätt proportioner). Toppa med lättvispad grädde. En av mina favoriter - sött, surt och beskt!


Pannacotta med passion (4 pers)
2 gelatinblad
1 vaniljstång (går att ersätta med vaniljsocker)
5 dl vispgrädde
½ dl socker
4 passionsfrukter
½ dl strösocker
½ dl vatten
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Värm grädden med vaniljfrön ur den urskrapade vaniljstången och socker. Rör tills sockret har löst sig. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och lägg dem i den varma grädden och rör tills gelatinet har smält. Häll upp smeten i portionsskålar och ställ kallt i minst 3 timmar.
Dela passionsfrukterna och gröp ur köttet med en sked. Lägg det i en sil och tryck ur all fruktsaft. Spara saften. Lägg kärnorna i en kastrull med socker och vatten. Koka upp och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Blanda med fruktsaften. Lägg ovanpå pannacottan. Supergott!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Jättetack. Ser supergott ut. Jag gillar framför allt alla förslag som innehåller Campari.

gördis talk sa...

hej Andreas,
tycker också att apelsin-Campari rätten är mmmm-god, men tänkte på att det kanske blir lite jobbigt att "rensa" apelsiner till 16 pers, dessutom är inte apelsinerna allra bäst just nu.
Ett alt. är att ni hackar lite exotisk o icke exotisk frukt, som toppas med passionsfrukt eller varför inte kärnor fr Granatäpple som är jättefina just nu.
Slå över en sockerlag gjord på 0,5 dl vitt vin och
0,5 dl socker som sjudits ihop /får kanske ta lite mer än så/ och till detta en lättvispad grädde, Mums

ett annat alt. bjöds vi på när vi sist gästade Olof o Birgitta i Uppsala, Birgitta hade köpt en choklad/mandeltårta /fryst/ som hon serverade med
färska hallon och mjukvispad grädde. Enkelt o gott.
Färska bär brukar faktiskt finns även nu,
importerade förståss.
Choklad passar också väldigt bra
efter oxfile´ tycker jag.
Lycka till med festen.

Ulrika sa...

Hej! Bärkompott är min favorit: Blanda (frusna om du vill) vackra bär, t ex hallon, jordgubbar, svarta/vita/röda vinbär, blåbär. Häll över en sockerlag och låt stå några timmar. Servera med en liten klick yoghurt, ev smaksatt med litet vaniljsocker.

lunkan sa...

Herregud vad mycket gott! Tur att det är höst och man kan ha fest!
Fruktsallad, ta det man tycker är gott, hackad i ätgoda bitar. Koka en sockerlag tillsammans med färsk ingefära. (Tips att skära ingefäran annorlunda än frukten, inte så gott att tugga på) Slå lagen över salladen varm/ljummen, låt stå. Servera med glass eller grädde! Gott.

Eva sa...

Ikväll blir det marinerad fruktsallad, absolut!