söndag 2 september 2007

Sura bär

- Jag äälskar sura bär!
Kurt Wresigs replik från "Frökens Fleggmans mustasch" är min. Smarriga, fluffiga sockerbomber blir det inte. Efterrätter ska vara citronpaj, fruktflarn eller liten chokladbit utan nougatkräm och kolasås.

Just nu finns det lingon att jobba med.
I en av de senaste favoritkokböckerna "Två systrars söta" finns en bra höstpaj med lingon och äpplen. Enkel och snabbfixad och godare än den låter. Beviset fick jag i söndags: tre storvuxna 17-åringar som i och för sig äter allt, men sällan märker vad de lassar in, ropade över hela huset när de smakat lingonpajen: GOTT! Sen var fatet tomt.

Lingon- och äppelpaj med mandeltäcke
100 g smör
2 dl + 2 msk socker
2 ägg
1-2 dl hackad mandel
1 dl ströbröd
4-5 äpplen
2-3 dl lingon

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mandel och ströbröd.
Skala och skiva äpplen, blanda med lingon och socker. Häll i formen.
Klicka smeten över. Grädda 30 min i 200 grader. Severa med grädde eller glass.

Har du glömt Fröken Fleggman? Oefterhärmlig hasseåtage-smak. Går lika bra att förtära på dvd, gärna med krusbär.

Inga kommentarer: