onsdag 7 november 2007

Indiskt igen

Det var länge sen det doftade spiskummin i köket, de senaste åren har den indiska maten hamnat längst in i skåpet, bakom all ekologisk olja och thaibasilika. Men förra helgen fanns smaksuget där: tandoori, yoghurtsås, naanbröd. Jag dammade av den gamla kokboken från Indiska, sidorna klibbar fortfarande av ris och gammal sås.

Det blev en helt vanlig kycklingcurry som fick puttra länge. Utgångsreceptet lånade jag från Anna Bergenströms Under valnötsträdet, med lite lägga-till och dra-ifrån. Till curryn hade vi kardemummaris, färsk mango i bitar och raita. Vi slickade nästan tallrikarna, så gott var det. Inte ett riskorn kvar.

Kycklingcurry. Fräs 2 finhackade lökar på svag värme, fortsätt med 3-4 hackade vitlöksklyftor och en bit färsk riven ingefära. Lägg i gurkmeja, mald spiskummin, garam masala, paprikapulver − ca 1 tsk av varje − och en smulad torkad chili. Låt kryddorna fräsa någon minut och häll sen på 4 dl vatten. Hacka 4-5 tomater och häll i, tillsammans med lite honung. Salta och peppra. Låt allt koka i minst 20 min.
Stycka en kyckling i mindre bitar eller dela kycklingfiléer. Bryn i stekpanna, salta & peppra och lägg över bitarna i curryn. Koka tills kycklingen är färdig.

Kardemummaris. Skölj basmatiris och koka upp, salta. Sätt i ca 10 kardemummapungar och låt dem koka med. Stjälp upp riset och strö över vackra nötter och bär, t ex gula russin, berberis, cashew.

Raita. Blanda vanlig yoghurt med lite hackad vitlök, mynta, mald spiskummin, pressad lime, salt & peppar.

Servera med färsk mango och mangochutney på burk.

Inga kommentarer: