torsdag 17 januari 2008

Massor av sopor

Det där med Inga sopor! var lättare sagt än gjort. Efter en veckas hard trying inser jag att världen är full av förpackningar.

Inte bara vanliga konservburkar och mjölkkartonger − en ordinär matlagningsvecka är också kokosmjölk i paket med aluminiumbeläggning, juiceförpackning som inte är återvinningsbar, champinjoner och tomater i konstiga plastaskar och två chokladkartonger från i julas med flera lager av märkliga material som verkar vara ett mellanting mellan papper, plast och metall.
Jaha, måste man alltså vara kemist för att göra sop-gott?
Och ha en egen återvinningsanläggning på gården?

På jobbet är det om möjligt ännu värre: engångslatte till frukost, alla äter engångsmat i plastförpackningar till lunch – och allt åker direkt i soporna.

Frågan är: Vad ska vi göra??
Är det dags för nåt slags uppror?
En kampanj?

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Har börjat fundera mer efter ditt miljöupprop om förpackningar. Idag under storhandling försökte jag handla grönsaker som förr i tiden -lägga dem direkt i korgen/påsen, utan plast. Det gick ju jättebra! Varför har jag inte tänkt på det tidigare?!? Med ShopExpress ska ju inte grejerna upp o vägas på ett smutsigt gummiband, utan ligger kvar i den stora påsen. Funkade för nästan allt jag köpte. Ett litet steg mot färre sopor.

LenaE sa...

Bra idé! Jag försöker också att undvika metallförpackningar om jag kan, likaså produkter som innehåller flera olika emballage. Undviker även alla onödigt stora och komplicerade förpackningar.
Jag tycker att det är obegripligt att Stockholm inte har lyckats få till en fungerande sopsortering med tanke på alla sopor som produceras! Det finns ju faktiskt redan fungerande system där man använder sig av plastpåsar i olika färger. En färg för varje sopfraktion. Då kan man lägga alla påsarna i en och samma tunna och så skiljs de mha optisk läsare i sopstationen. Genialt! Dessutom har man i Falun lyckats få mataffärerna att använda påsar som är oliksidiga. Utsidan är vit och kan användas för brännbart. Insidan är grön och vänder man påsen ut o in så kan man använda den för komposterbart. Kreativt! Det kan ju inte vara omöjligt att göra även här....

Eva sa...

Ulrika: Va smart du är, det har jag inte tänkt på (eller: jag är för lat för Shopexpress). Allt i samma påse alltså? Men om man hamnar på kontroll? Jag tycker jämt det är kontroll.

Lena: Wow, vilka kunskaper! Bara EN tunna alltså? Jag får också panik i Stockholm, där kastar vi nästan allt i soppåsen, ingen kompostering, det är såå dåligt.

Vilka tjejer - vad ni kan. Jag vill gärna ha fler tips, det känns som att det börjar röra på sig. Vad tror ni om att tjata varje gång man köper en kaffe-to-go, att de borde fixa återvinning?

Ulrika sa...

Uppenbart att du inte är nån storkund på ShopExpress. De väger inte om frukten då de kontrollerar - de scannar bara in samma "kvitton" som du har gjort. Så klistra kvittona utanpå bärkassen! Men visst, kassörskan lär bli nervös - du kan ju lätt gömma nåt dyrt under alla lösa äpplen....