söndag 6 januari 2008

Kom igen: lova grönt!

Lisa uppmanar till ett grönt nyårslöfte. Ett realistiskt, mitt-strå-till-stacken-löfte. Bra, time to think.

Jag tror mitt löfte blir visionen Inga sopor! Det är inte helt realistiskt men nåt att jobba på.
Jag är rätt bra på att sortera, men idag skriver DN om pappersmuggar och takeaway i platsförpackningar som ökat lavinartat. Det är nåt att ändra på, lunchlådan och latten. De kastar jag bara i soporna.

Eftersom jag går omkring med ett svart miljösamvete − jag flyger till jobbet − måste jag kompensera ordentligt. Därav etanolbil och fjärrvärme hemma hos oss.

Ulrika skriver att hennes löfte är en bilfridag i veckan och att byta ut tomaterna på middagsbordet mot morötter. Bra, syrran!

Kom igen! Vad är ditt bidrag?
Andras tips finns hos Matälskaren.

8 kommentarer:

Sara sa...

Jag ska försöka köpa mer ekologiska frukt och grönsaker, man måste ju börja någonstans :)

Eva sa...

Det är väl en bra början, jag försöker också göra det. Men det är inte alldeles enkelt - de är ofta skrumpna och dåliga, fast jättedyra. Idag blev det en kompromiss - som vanligt - ekologisk lök o tomater, resten oeko.

Ulrika sa...

Alla pappersmuggar stör mitt miljösamvete oerhört. Har efter DNs artikel tagit upp frågan med vårt "Green café" på jobbet: Kan de ställa ut en pappersslängssopkorg åtminstone?

Tyvärr sprack ju mitt försök med Ekolådan, men jag uppmanar er med mindre familjer att försöka! För mig blir det mer miljösmart att köpa allt när jag ändå har tagit bilen till stormarknaden. Och att som ni andra välja eko-alternativet litet oftare.

Eva sa...

För oss i landsorten: vad är en Ekolåda? Komemr den hem till dörren?

Ulrika sa...

Ekolåda kommer hem till dörren 1 gång/v (eller annan frekvens) med superekologiska, ofta närproducerade, frukt- o grönsaker. Innehållet är förbestämt, men man kan lägga till extra. Nötter, kaffe, osv finns också.

Genialisk idé! Passar den som inte har bil o/e storhandlar.

LenaE sa...

Kunde inte låta bli att hoppa på uppmaningen att lova grönt!
Jag har bestämt mig för att minska på köttätandet efter en artikeln i DN (tror jag) om hur mycket vatten det går åt för att producera 1 kg kött jämfört med grönsaker... Ett annat tips är att WWF har en utmärkt lista på vilka fiskar som är bäst att köpa på sin hemsida. Torsken har jag helt skippat, men läs Isabellas Lövins Tyst Hav - jag var arg från första sidan till den sista!

Eva sa...

Det där med kött är en känslig punkt i min familj, vi äter massor av kött. Men nu har Jakob nästan slutat helt och han är bra på att lära mig nya saker, så...kanske. Man kan ju ta ett litet steg:-)

LenaE sa...

Ja, inte kommer jag att bli helvegetarian, men det finns en hel massa goda vegetariska rätter om man bara bestämmer sig....;-)