Här kommer en risottovariant med svamp:
3-4 dl avorioris (4 pers)
Smör/olja
1 schalottenlök
1 glas vitt vin
1 l buljong, gärna hälften höns-, hälften svampbuljong
250 g portabellosvamp
Vitlök
1 röd paprika
Persilja
1/2-1 dl riven parmesan
Dela svampen och fräs den i smör, blanda mot slutet i vitlök och finhackad paprika. Ställ åt sidan.
Koka upp buljongen, den ska vara varm. Hacka sedan löken fint och fräs i olja eller smör, häll på riset och låt det fräsa med i någon minut. Späd med vinet och slå ner plattan på riktigt låg värme. Späd sedan med buljongen i omgångar, samtidigt som du rör i riset. Ta ca 1 dl vätska åt gången och låt det koka in. Efter ca 20 min är riset färdigkokt, det ska vara krämigt med en hård kärna i mitten. Rör sist ned parmesan.
Värm snabbt upp svampröran. Servera risotton med svampröra och hackad persilja på topp.
torsdag 6 december 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Min "Floydnorrlandssvamrisotto" görs så här:
3-4 dl avorioris (4 pers)
50-100 g Smör (så mycket du törs)
2 schalottenlökar
3-5 dl vitt vin
1 l buljong (efter behov), gärna svampbuljong, annars grönsaks
Torkade trattkantareller,
Vitlök
1-2 dl riven parmesan
Svartpeppar
Lägg den torkade svampen i blöt
Koka upp buljongen, den ska vara varm. Ställ åt sidan. Häll gärna i lite av "svampvattnet"
Fräs hackad charlottenlök försiktigt (ska bara bli genomskinlig)
Lägg på så mycket smör du törs i pannan.
Lägg till riset och låt det fräsa på "medelvärme" tills kornen börjar få en genomskinlig hinna.
Späd med vinet, lite i taget så allt "dras in" i riset.
Slå ner plattan på låg värmeoch späd sedan med buljongen i omgångar.
Rör. Rör. Rör. Kontemplativt.
Ta ca 1 dl vätska åt gången och låt det koka in.
Riset är färdigkokt när risotton ser krämig ut med en hård kärna i mitten.
Rör ned svamparna.
Rör sist ned rikligt med nyriven parmesan och lite nymald svartpeppar.
Det blir mäktigt och gott. Mer smör!
En fråga, skriver Ni fel när ni skriver "avorioris" eller föredrar ni det framför "arborioris", vilket jag trott är det riktiga risottoriset.
Båda sorterna finns och gör bra risotto. Avorio är enklare att hitta i Sverige, arborio anses lite mer äkta italian style.
För den vetgirige: http://www.recepthjalpen.se/risottoris.html
Och det låter supergott med trattisar, det ska jag prova!
Skicka en kommentar